junior5000.reismee.nl

Over ons/onze reis

 

Als je doel Ithaka is en je vertrekt daarheen, dan hoop ik dat je tocht lang zal zijn en vol nieuwe kennis, vol avontuur. Vrees geen Laistrigonen en Kyclopen of een woedende Poseidon; je zult ze niet tegenkomen op je weg, als je gedachten verheven zijn en emotie je lichaam en geest niet verlaat.Laistrigonen en Kyclopen, en de razende Poseidon zul  je niet tegenkomen op je weg, als je ze al niet meedroeg in je ziel, en je ziel ze niet voor je voeten werpt. 

Ik hoop dat je tocht lang mag zijn, de zomerochtenden talrijk zijn, en dat het zien van de eerste havens je een ongekende vreugde geeft.

Ga naar de warenhuizen van Fenicie, en neem er het beste uit meeGa naar de steden van Egypte, en leer van een volk dat ons zoveel te leren heeft. 

Verlies Ithaka niet uit het oog:

Daar aankomen was je doel, maar haast je stappen niet, het is beter dat je tocht duurt en duurt en je schip pas ankert bij Ithaka, wanneer je rijk geworden bent van wat je op je weg heb geleerd. 

Verwacht niet dat Ithaka je meer rijkdom geeft.

Ithaka gaf je een prachtige reis, zonder Ithaka zou je nooit vertrokken zijn.

Het gaf je alles al, meer geven kan niet.

En mocht je vinden dat Ithaka arm is, denk dan niet dat het je bedroog, want je bent een wijze geworden, hebt intens geleefd, en dat is de betekenis van Ithaka.

 

            Konstantinos Kavafis. (1863 – 1933)